Homeschooling în România

Educația de tip homeschooling este o varinată de educație personalizată pentru fiecare copil.

În anul 2015 am luat o decizie radicală: să trecem copiii în sistem de educație homeschooling. Povestea e mai lungă și nu vreau să intru în detaliile care ne-au motivat să ajungem la acest pas. Pentru părinții interesați de acest sistem, o să explic în mare aici.

  1. Alegerea unei școli umbrelă din SUA sau UK. pentru cei care doresc în limba engleză. Noi am ales Chistian Light Education, o școală din Statele Unite. Din fericire această școală trimite reprezentați anual în România și organizează training-uri pentru părinți doritori. În anul 2015 au organizat primul seminar și de atunci au venit în fiecare an.
  2. Alegerea materialelor. Fiecare școală are propriul curriculum care cuprinde o mare varietate de materiale de la diferite edituri. Este bine să discutați cu un consilier și ținând cont și de înclinațiile copilului și apoi să alegeți materialele potrivite. Seminariile sunt organizate la Suceava, prin organizația ICAM (Internațional Christian Aid Ministries), tot ei importă materialele și le vând. Nu le veți găsi deocamdată pe site-ul lor.
  3. Numărul minim de materii obligatorii în clasele 1-8 (exceptând pe cei care aleg un curriculum vocațional) este de 3 materii în limba engleză: Math, Language Arts și Reading. La liceu numărul de materii crește ținând cont că este necesar un număr de credite la terminarea liceului.
  4. Materialele au de obicei următoarele componente: manualul profesorului (părintelui), și caietele elevului. Un caiet este împărțit în 3 secțiuni, fiecare secțiune cuprinde: 4 lecții și un quiz(test), iar la terminarea caietului se dă testul final. Punctajul acceptat trebuie să fie de 80 de puncte pentru fiecare test. Sub acest punctaj, elevul ar trebui să repete testul. Notele se completează  într-un fișier spreadsheet la fiecare sfârșit de semestru și se transmite prin email.
  5. Perioada de școlarizare și vacanțele sunt asemănătoare cu sistemul românesc, iar anul școlar (în cazul nostru) începe la 1 septembrie.
  6. Costuri: taxa de înscriere anual $25 pentru clasa 1-8 și $30 pentru clasele de liceu, iar costul materialelor este aproximativ sub 700-800 RON pentru clasele 1-8 și aproximativ 1000 pentru clasele de liceu.

Noi suntem foarte mulțumiți de sistem lor, mai ales că mergem pe al cincilea an. Sper să fie de folos și altor părinți.

8 comentarii

  1. Detaliaza putin:
    – cum se dau testele: acasa sau in ce oras, sau online;
    – cum se echivaleaza studiile: clasele 1-8, 9-12, bacalaureat;
    – ceva specific nevoi pentru admitere la facultate?!?

  2. 1) Testele se dau acasă, iar odată anual (în cazul școlii noastre se dă un test de evaluare, organizat de CLE și ICAM, doar pentru a vedea cum merge elevul), se organizează în orașele unde se pot grupa mai mulți elevi
    2) Nu există o rută de trecere din homschooling în sistemul public (dacă alegi homeschooling cu asta rămâi), cel puțin în România
    3) Se dă un examen echivalent cu bacul organizat de CLE dar vom vedea, posibil să nu fie recunoscut de anumite facultăți, atunci se poate da CAT (California Achievements Test)

  3. Nu in sensul strict dar se pot da multe examene recunoscute internațional: (americane SAT, CAT, GED, AAT) si ceva engleze dar nu sunt la curent sistemul englez dar cu siguranta au si ei ceva.

    De exemplu pe 7 mai 2022 este programat un examen SAT in mai multe localitati din RO.

    https://satsuite.collegeboard.org/sat/test-center-search

    Pregătire pentru examen: https://www.google.com/url?q=https://www.khanacademy.org/&sa=U&ved=2ahUKEwjXj-ziyIH3AhU2gv0HHZG9DU4QFnoECAkQAg&usg=AOvVaw0quYvEOicOl1uICUEepqxH

    https://www.google.com/url?q=https://www.collegeboard.org/&sa=U&ved=2ahUKEwi8r_aLyYH3AhVhgf0HHdW5BWQQFnoECAIQAg&usg=AOvVaw1g62uFA6g5kfuCkqX1J4gM

  4. Am inteles ca se fac cursuri pentru parintii doritori de a face copii lor homeschooling , in Suceava !
    Cand se fac înscrieri si in ce perioada al anului ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *