Am redus dependenţa de Microsoft

Am lucrat ani de zile cu programele Microsoft, începând cu anii 1999, primul sistem de operare pe care l-am folosit a fost Windows 3 şi apoi Windows 3.11, 95,98,Milenium, 2000, Xp, 7, 8, şi ultimul, Windows 10. Prin anul 2001 am testat primul sistem de operare linux, era Redhat, nu mai îmi amintesc versiunea. De atunci am testat nenumărate distribuții. În final m-am decis să folosesc Linux Mint, ultima versiune, (acum 18.2), cu xfce. Deşi folosesc dualboot, adică mai am şi Windows 10 instalat, intenționez să mai folosesc la birou sistemul Windows întrucât angajatorul meu folosește multe dependențe Microsoft.

Un alt pas, renunțarea la motorul de căutare google şi browserul Chrome. Deși google oferă indiscutabil cel mai bun browser, am decis să nu-l mai folosesc pe viitor. Alternative sunt precum firefox cu https://duckduckgo.com/, chiar dacă nu îmi oferă atâta performanță.

Revenind la linux, recomand Linux Mint în loc de Windows, cei mai mulţi utilizatori ai sistemului de operare Windows îl folosesc doar pentru internet, reţele sociale şi procesare documente. Folosind Linux cu libreoffice în loc de Windows cu Microsoft Office îţi reduci substanțial cheltuielile cu înlocuirea echipamentelor, plus ai libertatea de a alege între un număr mare de distribuții, nu te expui atât de mult virurşilor, şi în plus nu te spionează nimeni continuu cum face Windows. Linux Mint versiunea cu xfce consumă şi resurse mult mai puţine decât windows 10, nu consumă spaţiu în plus odată cu actualizările (cum se întâmplă cu Windows), iar interfața grafică poate fi personalizată mult mai mult după gusturile utilizatorului.

Pentru programatori nu cred că lipseşte nimic cu excepția celor care folosesc unelte Microsoft precum Visual Studio sau MsSQL. Am instalat Atom io (în Windows foloseam Notepad++), merge super, Netbeans merge foarte bine, la fel şi Eclipse dar cel din urmă nu-l folosesc.

Urmeză să renunţ la gmail şi blogger :).

Captură ecran laptop personal Linux Mint 18.2 xfce 64bit

3 comentarii

 1. Eu prefer Ubuntu (varianta generala, nu cea cu interfetele modificate gen xFce, Gnome, etc.), parca arata mai binisor decat Linux Mint, care parca a vrut sa preia din interfata grafica de la windows, oricum Mint este foarte usor de invatat pentru cei care au fost pana peste cap obisnuiti cu Windows. Cat despre Libre (office-ul gratuit pentru Linux) face destul de bine fata la ceea ce ai nevoie, doar ca sunt anumite lucruri care nu le poti face ca la Ms Office. Oricum, la ceea ce poate face, si faptul ca este OpenSource si gratuit, valoreaza mai mult decat Ms Office (care are licente pe an la anumite produse… mi se pare o banalitate, sa platesti abonament pentru un produs care exista gratuit de la "concurenta" si care face cam 90% cam aceleasi lucruri. Zic bine? 🙂

  Ai incercat dual boot Windows si EndlessOS? (din pacate merge doar pe 64bit), este un alt distro al Linux, interfata grafica foarte intuitiva, cautare complexa si merge si pe TV-uri. 🙂

  A, si apropo de chrome, poti sa modifici la el multe lucruri sa nu mai fie legat de google, cum ar fi motorul de cautare, sincronizarea activitatilor din browser, etc. Dar nu se compara nimic cu firefox. Ca si la firefox poti sa ii faci interfata sa arata precum chrome, si cred ca are mai multe widget-uri decat chrome, sau poate gresesc eu… 🙂 La firefox ai optiunea de adblocker implicit din setari, la chrome inca nu au introdus adblockerul produs de google, dar cica e pe productie… 🙂

 2. Am testat multe distros, inclusiv Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu, LinuxLite, Manjaro, Slakware, Knopix, multi ani am folosit PClinuxOS bazat pe Mandriva, chiar si Fedora. La Ubuntu nu imi place faptul ca este legat de amazon si alti vendori. Desi linux mint este bazat pe ubuntu, pare mai curat. Referitor la interfețe, Ubuntu urmează sa renunțe la UNITY(probabil varianta generala la care te referi), https://arstechnica.com/information-technology/2017/04/ubuntu-unity-is-dead-desktop-will-switch-back-to-gnome-next-year/ si se va întoarce la gnome. Xfce a evoluat mult, am testat CentOS cu gnome recent, încă nu pot să spun că îmi place gnome. Şi eu eram reticient la Xfce, preferam KDE sau Cinnamon.

  La Ms Office marele avantaj este MsAccess. Am dezvoltat multe aplicatii destul de complexe, am incercat in OpenOffice/LibreOffice dar nu mi-a plăcut, în rest la pretentări, documente, foi de calcul, LibreOffice, ai dreptate că merge bine 90% si eşti liber.

  Am incercat anumite optimizări la Firefox dar încă are anumite lag-uri, dar intetionez să mă învăt cu el. Nu mai vreau chrome.

  Mersi de comentariu 🙂

 3. Cu ce ai putea inlocui Gmail? Nu cred ca outlook.com, yahoo mail. 🙂
  Iti iei un domeniu si ai si un mail acolo. Cat despre filtrare spam, momentan nu stiu ceva mai bun decat Gmail.

  In afara de blogger si wordpress,pentru blog online imi vine acum in minte typepad.

  Succes mai departe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *