Fanatismul tradițiilor

christmas, candles, christmas balls-6836128.jpg

Există mulți apărători ai tradițiilor populare sau religioase. Chiar oamenii bine intenționați pot greși cu ușurință fiind prea zeloși în popularizarea și apărarea unor obiceiuri împământenite în noi. Nu mă miră faptul că mulți oameni sărbătoresc sau țin anumite tradiții, totuși dat fiind că am trăit în mare parte într-o comunitate evanghelică, observ cum an de an evanghelicii adoptă și popularizează tradițiile sărbătorilor de iarnă.

Personal am avut întotdeauna o poziție rezervată față față de sărbători și de tradiții. Eu nu cred că noi oamenii avem beneficii spirituale majore din ținerea unor obiceiuri de acest fel. În esență sărbătorile ar trebui să ne aducă aminte de un anumit eveniment, dar cel puțin în cazul nostru al evanghelicilor citirea scripturii cu regularitate nu ne lasă să trăim anual fără să ne amintim de toată istoria biblică de importanță crucială a mântuirii noastre. Vedeți, sărbătoarea Crăciunului nu fost instituită de Dumnezeu în contrast cu toate sărbătorile mozaice pentru care Dumnezeu a stabilit un cadru precis de celebrare, ci este mai degrabă o mixtură a sărbătorilor precreștine cu sărbătorile bisericii istorice. Și deși noi nu știm ziua în care s-a născut Domnul, nu știm câți magi au venit la Betleem și multe altele, oamenii au inventat o mulțime de tradiții bazate în mare parte pe legende și obiceiurile păgâne. Chiar și în ciuda intențiilor bune, văd de multe ori cum popularizăm minciuni. Să luăm de exemplu o frază dintr-o colindă: „ Astăzi s-a născut Isus”. În primul rând Hristos nu se naște astăzi sau de fiecare dată pe 25 decembrie. Este o aberație din toate punctele de vedere. Dat fiind că cineva spune acest lucru nu înseamnă că este adevărat. Pentru a fi corecți cei care colindă ar trebui să cânte marea majoritate a colindelor la timpul trecut și să analizeze toate aberațiile strecurate în mentalul popular pentru că sunt foarte multe și spun acest lucru pentru că nu cred deloc că Domnul Isus este onorat de minciună. Împărăția lui Dumnezeu nu se extinde prin minciună.

Deși în ultimii ani partea religioasă a sărbătorilor s-a mai diminuat, dimensiunea comercială și de marketing a crescut. Marile magazine încep tot mai devreme să afișeze reclame cu „moșul” și cadouri. Rezultatul acestei practici este munți de gunoaie. Am observat în fiecare an dificultatea companiilor de salubritate în gestiona această cantitate impresionantă de gunoaie care rezultă după fiecare sărbătoare.

Printre marii apărători ai tradițiilor sunt liderii religioși indiferent de confesiune, dar există și o mulțime de oameni aproape fanatici pentru aceste practici îndoielnici. Poți să probezi foarte ușor acest lucru. Există mulți credincioși care vin la părtășiile bisericilor foarte rar, dar încearcă să le vorbești despre renunțarea la sărbătorile religioase să vezi cum se transformă aproape instantaneu în mari apologeți ai „credinței” (tradițiilor și obiceiurilor) și ce argumente folosesc pentru a te convinge că te bate Dumnezeu dacă nu ții sărbătorile.  Însă atâta timp cât cei care susțin acest lucru nu o bază solidă pentru practicile lor, nu rămâne decât să aleg o poziție diferită față contemporanii și apropiații mei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *